Losschieten van de Bruid

19:30 Start losschieten Kerkplein Oisterwijk
Elk jaar wordt op een vrijdag voorafgaand aan karnaval en de boerenbruiloft de bruid losgeschoten. Op het Kerkplein komen de families van het boerenbruidspaar en hun vrienden bij elkaar voor het carbidschieten, waarna de groep zich samen met muzikanten uit verschillende dweilorkesten verplaatst van kroeg naar kroeg. Elk jaar komt een hele grote groep karnavalsvierders bij elkaar op deze avond om de bruid en bruidegom een geweldig voorproefje te geven. Je zou het een vrijgezellenfeest kunnen noemen!

Maar waar komt deze traditie vandaan?
Het losschieten is bedoeld om kwade geesten te verdrijven. Dit gebeurt met oude melkbussen en carbid. Door in de melkbussen carbid met water te vermengen, ontstaat er een gas. In de bodem van de melkbus is een gaatje gemaakt, dat tijdens het vullen wordt dichtgehouden. Als er genoeg gas is ontstaan, wordt er een vlam voor het gaatje gehouden. Dan volgt een harde knal en schiet de deksel van de melkbus weg. Tegenwoordig wordt de deksel ook wel eens vervangen met een zak of doek, vanwege de veiligheid. Vroeger gold: hoe harder het bulderde, hoe beter voor het bruidspaar.
Als de bruidegom of het bruidspaar genoeg had van de knallen werden de carbidschieters afgekocht met een glas bier, ‘kwaansel’ genoemd. Als het toekomstig bruidspaar niet op bier trakteerde, werd dat niet onopgemerkt gelaten. Zo werden er dan voor de woning van de bruid poppen in bomen gehangen of leuzen geschreven zoals “Offer voor de man die het losschietbier van zijn toekomstige vrouw niet betalen kan”, zodat iedereen wist dat er geen bier was gegeven. Gelukkig zal dat bij ons in Döllekesgat niet voorkomen. Na het carbidschieten ging de hele familie met alle buurtgenoten samen de kroegen langs om te proosten op het toekomstige huwelijk van het paar.